Het tekort aan verplegend personeel is een terugkerend probleem in veel landen, en België en Frankrijk vormen hierop geen uitzondering.
De oorzaken van het tekort aan verpleegkundigen begrijpen en oplossingen verkennen
Het is een probleem dat veel landen treft, waaronder het onze. In België is de situatie vooral ernstig in de provincie Luxemburg, waar verpleegkundigen naar het Groothertogdom vertrekken. Aangetrokken door aantrekkelijkere salarissen en arbeidsomstandigheden verlaten ze massaal onze gezondheidszorg.
De situatie is nauwelijks beter in Frankrijk, waar verpleegkundigen naar het buitenland vertrekken op zoek naar een betere levenskwaliteit.
Training, ja, maar niet alleen opleiding!
Het opleiden van nieuwe professionals is essentieel, maar niet genoeg om de crisis te stoppen. We moeten ook de arbeidsomstandigheden verbeteren om verpleegkundigen in het beroep te houden.
Een moeilijk en veeleisend beroep
Verplegen is verre van een gemakkelijke baan. De Covid-19 pandemie heeft ons daar duidelijk aan herinnerd. Zware werkdruk, constante druk, gezondheidsrisico’s… Er zijn veel factoren die leiden tot uitputting en vertrek.
Om een gezonde en bevredigende werkomgeving te garanderen, moeten zorginstellingen hun personeel optimale randvoorwaarden bieden. Dit omvat een veilige en gezonde werkomgeving en mogelijkheden voor professionele ontwikkeling. De gezondheidszorg opnieuw richten op mensen is ook cruciaal. Het welzijn van patiënten en verzorgers moet een absolute prioriteit zijn, want in het contact met patiënten vinden verpleegkundigen de meeste voldoening.
In de Belgische provincie Luxemburg heeft de intercommunale Vivalia een “welzijnsplan” ingevoerd om verpleegkundigen in staat te stellen zich te concentreren op hun verpleegkundige werk, naast het bieden van logistieke en administratieve ondersteuning. In Frankrijk zijn discussies aan de gang om het beroep op te waarderen.
In Frankrijk is de situatie niet minder zorgwekkend.
Ook in Frankrijk verlaten verpleegkundigen ziekenhuizen. Aangetrokken door aantrekkelijkere salarissen en arbeidsvoorwaarden kiezen velen ervoor om in andere Europese landen te gaan werken. Om deze leegloop een halt toe te roepen, is het van cruciaal belang om soortgelijke maatregelen te nemen als in België, door de arbeidsomstandigheden te verbeteren en het beroep van verpleegkundige beter te profileren.
Alleen een globale aanpak kan een blijvende oplossing bieden voor het tekort aan verpleegkundigen. Dit betekent dat de salarissen, de arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van het beroepsleven van verpleegkundigen moeten worden aangepakt. De politieke autoriteiten moeten visie tonen en concrete maatregelen nemen om de uittocht van verpleegkundigen een halt toe te roepen en de continuïteit van de gezondheidszorg te garanderen.
Acteren voor de toekomst: technologische oplossingen om het tekort aan verpleegkundigen aan te pakken
Careboard meet niet alleen objectief de werkdruk van verpleegkundigen, maar stelt teams ook in staat om zich beter te organiseren en taken gelijkmatiger te verdelen. Minder stress, minder vermoeidheid, meer gemoedsrust: dat is goed voor verpleegkundigen en patiënten!
Careboard biedt een systeem om de werkdruk in de zorg kwalitatief te beoordelen met behulp van smileys. Met dit systeem kunnen teams hun mening geven over hun werkdruk en werktevredenheid. Op deze manier kunnen ziekenhuismanagers snel teams met problemen identificeren en maatregelen nemen om hen te ondersteunen en hun dagelijkse werk te verbeteren.
Met Careboard kunnen teams ook hun mening geven over hun werk. Ziekenhuismanagers kunnen dan teams met problemen identificeren en hen helpen. Mensen staan centraal in de gezondheidszorg: door overwerk te voorkomen, kunnen verpleegkundigen meer tijd aan hun patiënten besteden.
De uittocht van verpleegkundigen is een belangrijk probleem voor de volksgezondheid in België en Frankrijk. Het is van cruciaal belang om concrete oplossingen te implementeren om deze situatie te verhelpen. Careboard biedt een nauwkeurige meting van de werklast met als doel de levenskwaliteit op het werk te verbeteren. Deze oplossing kan helpen om verpleegkundigen in hun beroep te houden en de kwaliteit van de zorg voor iedereen te verbeteren.
De Interneo-oplossing zou ook kunnen helpen om de uittocht van verpleegkundigen uit België en Frankrijk een halt toe te roepen. Deze tool brengt verpleegscholen en ziekenhuizen met elkaar in contact. Het is gemakkelijker om stagiairs te vinden en op te volgen, wat goed is voor zowel studenten als zorginstellingen.
Bovendien kunnen ziekenhuizen en klinieken dankzij Interneo een sterkere band opbouwen met verpleegopleidingen, omdat ze allebei hun behoeften aan stagiairs kunnen indelen. Interneo stelt ziekenhuizen ook in staat om de beste studenten te identificeren en aan te nemen. Competente professionals die al beoordeeld zijn: een waardevolle aanwinst voor zowel patiënten als ziekenhuizen.
Het platform Interneo speelt een cruciale rol in de strijd tegen het tekort aan verpleegkundigen. Door samenwerking tussen scholen en zorginstellingen te faciliteren, helpt het om vraag en aanbod van professionals beter op elkaar af te stemmen. Ook helpt Interneo studenten te behouden door ze concreet baanperspectief te bieden en ze te begeleiden tijdens hun opleiding. Tot slot stimuleert het platform de communicatie en samenwerking tussen de verschillende spelers in de sector, waardoor de kwaliteit van de opleidingen en de zorg steeds verder verbetert.
Kortom, Careboard en Interneo zijn twee praktische oplossingen die het dagelijks leven van zorgverleners verbeteren en hen helpen hun baan te behouden. Dit is essentieel als we iedereen een kwaliteitsvolle zorg willen garanderen.
De beroepscrisis in de verpleging is een grote uitdaging voor België en Frankrijk. Door te investeren in het welzijn en de erkenning van zorgverleners, kunnen we de trend stoppen en een serene toekomst garanderen voor onze gezondheidszorg. Want laten we nooit vergeten: achter elke witte jas schuilt een mens die zich inzet voor het welzijn en de gezondheid van anderen.