Waarom kiezen voor de Cloud : Belangrijkste voordelen voor een succesvolle digitale transformatie

Kosten

Cloud computing is een bijzonder geschikte IT-oplossing voor de gezondheidszorg. Het biedt hetzelfde of een beter serviceniveau als interne IT-structuren, maar tegen veel lagere kosten. De kosten voor intern beheer zijn aanzienlijk. Zij omvatten de aankoop en het onderhoud van hardware, de aankoop van software en de nodige personele middelen.

Door gebruik te maken van clouddiensten betalen ziekenhuizen daarentegen alleen voor wat ze gebruiken (applicaties, opslag, infrastructuurdiensten, enz.).

Toegankelijkheid en snelheid van uitvoering

Allereerst maakt de Cloud gegevensopslag en software-uitvoering op een krachtige manier mogelijk. Het biedt altijd en overal eenvoudige toegang tot toepassingen en middelen. Ten tweede vermindert de Cloud de totale tijd die nodig is om nieuwe toepassingen te implementeren.

Ten slotte biedt de toepassing ervan in de gezondheidszorg de behandelaars de mogelijkheid relevante gegevens te gebruiken om snel en met maximale informatie beslissingen te nemen.

Ook de volksgezondheid vaart er wel bij: door selectieve toegang tot miljoenen gegevens kan zij

  • de kwaliteit van de zorg te verbeteren,
  • de kosten te drukken,
  • en dus bijdragen tot de duurzaamheid van het gezondheidsstelsel.

Stel je voor dat je de geanonimiseerde gegevens van honderdduizenden patiënten met een ziekte kunt vergelijken. Het zou veel gemakkelijker zijn trends te ontdekken en te bepalen welke behandelingen effectief zijn.

Deze denkwijze kan ook worden toegepast op de berekening van de belasting in Careboard. Dankzij gegevensanalyse kan onze kunstmatige intelligentie leren van de feedback van veldwerkers.

Beveiliging

Ziekenhuizen worden een belangrijk doelwit voor cyberaanvallen. Helaas werd afgelopen januari een Waals ziekenhuis hierdoor getroffen. Na een inbraak in zijn interne computersysteem werden 300 servers getroffen, waardoor het ziekenhuis enkele uren geen toegang had tot patiëntgegevens.

“Als ziekenhuizen het doelwit zijn van cybercriminelen, is dat omdat ze verschillende zwakke punten combineren: heterogene en verouderde computersystemen, software die niet noodzakelijkerwijs wordt bijgewerkt”, zegt Bertrand Servary, directeur van NetExplorer, een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in bestandsbeheer in de cloud.

Daarnaast haalt Microsoft een onderzoek aan van het Ponemon Institute over de “Cost of Data Breach”, waaruit blijkt dat inbreuken op gevoelige gegevens in 40 tot 60% van de gevallen worden veroorzaakt door nalatigheid, menselijke fouten en misbruik.

Desondanks zijn zorginstellingen over het algemeen terughoudend om naar de cloud te migreren. Herhaalde cyberaanvallen bevestigen echter dat het IT-netwerk van zorginstellingen moet worden versterkt. Het gebruik van een goed geconfigureerde cloud zou dus een oplossing zijn die deze risico’s aanzienlijk beperkt.

In hetzelfde thema