Volgens onze deskundige moet een onderscheid worden gemaakt tussen actieve en niet-actieve verpleegkundigen om het tekort te bepalen:

“Het aantal gekwalificeerde verpleegkundigen per hoofd van de bevolking is zeer hoog. Maar het aantal actieve verpleegkundigen is zeer laag, omdat de meeste verpleegkundigen 5 tot 10 jaar werken en dan van loopbaan en beroepsrichting veranderen. België heeft een van de slechtste verhoudingen tussen verpleegkundigen en patiënten in Europa.”

Een andere factor is de daling van het aantal inschrijvingen in scholen voor verpleegkunde. Sinds het aantal studiejaren is uitgebreid (van 3 naar 4 jaar) is het aantal studenten namelijk met 20% gedaald. Waarschijnlijk zal het aantal inschrijvingen verder dalen met de COVID-19 crisis!

Wat zijn hun redenen om hun leven te veranderen?

Het effect van COVID-19

Het tekort aan verpleegkundigen, dat al vóór de COVID-19-crisis bestond, is erdoor toegenomen. Daar zijn twee redenen voor:

  • De werkdruk voor een patiënt met het virus is aanzienlijk en vereist meer personeel.
  • De emotionele belasting voor de verzorgers is ook groter, wat gevolgen kan hebben voor het ziekteverzuim.

De “dienstnorm” geeft het aantal patiënten aan dat een verpleegkundige moet verzorgen. Momenteel zijn het 3 patiënten per dag. Dat is het dubbele van wat Arnaud Bruyneel in een van zijn laatste studies heeft geschat. Volgens hem moeten verpleegkundigen zorgen voor maximaal

  • 1,5 patiënten in de ochtend en middag
  • 2 patiënten ’s nachts

Deze verhoudingen zorgen voor een optimale kwaliteit van zorg met een bezettingsgraad van 100%.

Burn-out bij verpleegkundigen

Deze factor is tijdens de crisis helaas ook toegenomen. Arnaud Bruyneel legt uit:

Investeren in het beroep van verpleegkundige: oplossingen om de situatie te verbeteren

Arnaud Bruyneel gelooft dat de beste manier om uit deze vicieuze cirkel te geraken “is te investeren in het beroep van verpleegkundige. Dit zal zich op middellange en lange termijn uitbetalen. Volgens de deskundige zou een goede aanpak om het tekort aan verpleegkundigen te bestrijden zijn “de reeds aanwezige verpleegkundigen te behouden”.

“Als we ons alleen richten op het aantal studenten, is het alsof we de patiënt bloed geven om een bloeding te behandelen zonder het bloeden te stoppen. Vandaag moeten we in ons land beide doen: nieuwe verpleegkundigen aantrekken en ervoor zorgen dat het actieve personeel het beroep niet verlaat.”

Samen en dankzij onze 10 jaar ervaring in de ziekenhuissector creëert Opal Solutions tools die precies dat doen:

Allereerst dankzij Careboard, ons instrument om de verpleegkundige werklast in real time en prognose te meten. Wij constateerden dat er voor managers geen oplossing bestond om een reëel beeld te krijgen van de zorgbelasting van de teams in het veld. Het doel van Opal Solutions was om, via een gecentraliseerd platform, objectieve gegevens te verstrekken met het aantal patiënten, het aantal bedden… en subjectieve gegevens met het gevoel van het personeel op het terrein over hun zorgbelasting.

Op die manier worden beslissingen genomen op basis van reële informatie, kunt u uw personeel beter helpen door dagelijks de toestand van uw ziekenhuis en uw personeel te bekijken.

Ten tweede, dankzij Interneo, onze tool voor het beheer van verpleegkundige stages. U vermindert administratieve taken met weinig toegevoegde waarde met 90%. Dus de tijd die je bespaart, besteed je aan de patiënt. Bovendien hebt u met de aantrekkingskrachtmodule van ons platform toegang tot een wervingspool die bestaat uit middelen die al door het veld zijn gevalideerd en geëvalueerd. Taken als stage aanvragen, roosters maken en communicatie worden verdeeld tussen scholen, ziekenhuizen en studenten, waardoor u nog meer tijd bespaart.

Onze derde oplossing is Formeo, een tool voor het beheer van opleidingsprocessen voor verpleegkundigen. Met dit platform kunnen medewerkers zich niet alleen met één klik inschrijven voor opleidingen, maar ook alle informatie over het opleidingsproces op één plaats centraliseren. Eenheidsmanagers hebben ook toegang tot alle vaardigheden van de leden van hun eenheid. Managers kunnen hun opleidingskosten gemakkelijker beheren. Zij weten welke vaardigheden hun ziekenhuis en personeel op het juiste moment nodig hebben.

Ontdek Careboard
Ontdek Interneo
Ontdek Formeo

In hetzelfde thema